Najveća
i najpoznatija od tri afričke kraljevine,
razdvojena od evropskog kopna samo 15 km širokim Gibraltarskim moreuzom.
To je zemlja sa mnogobrojnim i jako izraženim
prirodnim i društvenim
kontrastima. U istim granicama su plodne ravnice, preko 4000 m visoki vrhovi
Atlasa, zelene oaze usred nepregledne Sahare, gotovo 3000 km atlantskih i preko
500 km mediteranskih obala i predivni predeli na obroncima Srednjeg Atlasa koji
neobično podsećaju
na alpske pejzaže po kojima je Maroko
prozvan „afričkom Švajcarskom“. Neizmerno bogati
i krajnje siromašni
žive
na istom prostoru. Ljudi su izuzetno ljubazni, nasmejani i smireni. Kraljevinom
vlada kralj Mohamed VI, omiljen u narodu zbog svoje jednostavnosti i
neposrednosti. Pored kosmopolitske Kazablanke, jedne od najlepših afričkih
luka, nezaobilazna mesta za posetu ovoj zanimljivoj i raznolikoj zemlji su
„carski“ gradovi Rabat, Fes, Marakeš i Meknes. Sahara,
obodi snegovitih planina Atlasa, visoki rečni kanjoni i Atlanski okean - u
jednoj zemlji. Gotovo idealna geografska i klimatska pozicija učinila
je Maroko toliko atraktivnom turističkom destinacijom, da je obavezna
meta kako svetskih putnika.
Maroko,
zemlja na severu Afrike, prepuna je bogatog kulturnog nasleđa,
istorije i tradicije. Kraljevina Maroko, najzapadnija od severnoafričkih država poznatijih kao Magreb- arapski zapad razdvojena je od evropskog kopna samo
15 km širokim
Gibraltarskim moreuzom. To je veoma zanimljiva zemlja, sa mnogobrojnim
prirodnim i društvenim kontrastima. U istim granicama su plodne ravnice sa
preko 4.000 m, visoki vrhovi Atlasa i zelene oaze usred nepregledne Sahare. Na
obalama Atlantika nalazi se plodna ravnica, dok je mediteranska obala Maroka
pretežno planinska. Čudesni predeli na obroncima
Srednjeg Atlasa podsećaju na alpske pejzaže
po kojima Maroko nazivaju „afrička
Švajcarska“.
U
kuhinji Maroka spojeni su utIcaji Mediterana i visokih planina Atlasa sa
zlatnim peskom Sahare. Osnovne
namirnice i način na koje se one pripremaju
dobro su nam poznate, kuhinja Maroka gotovo je mediteranska, no uz dodatak
mnogih začina i ponekog detalja zbog kojeg
je otkrivanje marokanske kuhinje pravi gastronomski doživljaj.
Nacionalna jela su kus-kus i "tajine".
Kus kus je tipična
namirnica severne Afrike, a pretpostavlja se da od tamo i potiče
(iako se kao mogućnost spominje i Kina). To su
zapravo sitne kuglice dobijene obradom pšenice
(semolina), koju karakteriše
visok sadržaj glutena. Iako se najčešće
radi od pšenice,
u pojedinim područjima upotrebljavaju se i ječam
i proso. Tradicionalno se kus kus priprema ručnim
oblikovanje sitnih kuglica od semoline navlažene
vodom, koje se onda posipaju sitnim brašnom
i prosijavaju dok se ne dobije željena veličina,
te se zatim suše
na suncu. U Maroku se kus kus kuva na pari što traje dosta dugo, no nagrada
je mekano i pahuljasto jelo, a kuglice nisu međusobno
slepljene. Nama je poznatija industrijska verzija polu-gotovog kus kusa koji se
vrlo brzo priprema namakanjem u vrućoj vodi. Iako bi se u našoj kuhinji kus kus smatrao
prilogom, u Maroku je to glavno jelo, osnova svih jelovnika, koje se jede uz povrće
i komadiće mesa kojima specifičan
okus daju začini.
Tajine (izgovara je "tažin")
je jelo, no ujedno i posuda u kojoj se hrana priprema. Tajine je glinena posuda
koja se sastoji od plitke okrugle zdelice i konusnog poklopca koji omogućuje
da se kondenzovana tečnost zadržava
unutar posude. Zbog toga je meso pripremljeno na ovaj način
vrlo sočno. U pripremi tajina kombinuju
se komadi mesa (obično delovi lošijeg kvaliteta), ređe
ribe uz razno povrće, najčešće
šargarepu,
krompir, patliđan, te dodatak maslina, limuna,
ponekad voća i orašastih plodova. Začini
su najvažniji deo pripreme, a najčešće
se koriste cimet, šafran,
đumbir, kumin i paprika.
Mechoui predstavlja celo pečeno
jagnje i smatra se poslasticom, te je vrhunac mnogih slavlja (slično
kao i kod nas).
Marokanska
je kuhinja kombinaciju berberske, arapske i andaluzijske kuhinje s mnogo začina
poput kumina, đumbira, šafrana i korijandra.
Uz jelo se
pije čaj od nane, a posle se poslužuju
slatkiši
prepuni susama, badema i meda: kolačići
"utopljenih" u slatkom sirupu i poslastice od lisnatog testa
punjenog kremovima.
Zemlje Magreba poznate su po proizvodnji urmi, ovde ih ima doslovno na svakom koraku. I to svakojakvih vrsta (suve, sveže, iz ovog ili onog regiona…). Cene se kreću od 20 do 80 dirhama za kilogram.
Sem
u luxuznim restoranima, uglavnom predviđenim za turiste, hrana se nudi u
oskudno opremljenim prostorima veličine 2 x 2 metra, s priručnih
štandova
i kolica, –
doslovno na svakom koraku.
Mirisi prženja, začina
i iznutrica (koje su neizostavni deo ishrane) na ulici su toliko intenzivni da
su ponekad čak i neugodni. Uobičajeno
je pojesti supu od leće s nogu na cesti, od prodavača
koji je jelo skuvao kod kuće pa s loncem na ulici zarađuje
za život; kupiti omlet pripremljen na ulici u tiganju na plinskoj boci ili predahnuti uz štand s puževima
i pojesti nekoliko uz dodatak maslina.
Koliko
god je ponuda obroka na putu raznolika, to je tek uvod u šarenilo na tržnici.
S jedne strane vas oduševljava
gužva i vreva u uskim uličicama,
te bogata ponuda sočnog voća
i povrća (u Maroku je sve organsko,
nema velikih industrijskih plantaža, upotreba pesticida je
minimalna, a traktori izuzetno retki i polja se uglavnom obrađuju
ručno ili uz pomoć
magaraca).
Pogled
na higijenske uslove, posebno u mesarama pomalo je zastrašujući.
Sveprisutne mačke ležerno
sede na pultu uz meso, koje je izloženo visokim temperaturama najčešće
bez ikakvih vitrina ili frižidera. Žive
kokoške
i golubovi kolju se na licu mesta, pa definitivno znate da ste kupili sveže
meso.
Ako
trebam navesti manu obedovanja u Maroku, osim povremene zabrinutosti zbog
higijene prilikom pripreme hrane, to bi definitivno bila nedostupnost alkohola.
U starim delovima grada gotovo ga je nemoguće
dobiti dok ćete u turističkim
restoranima za relativno visoku cenu dobiti poprilično
loše
marokansko vino.
Pomalo frustrira kada uz obavezni couvert od prekrasnih
maslina (različite sorte pripremljene na više
načina, pečene,
sveže, ukiseljene, sa začinima)
umesto hladnog piva pijete neizostavni topli čaj
od sveže mente (čaj
je prekrasan, no više
paše
uz doručak nego večeru). Lokalna piva su Casa i Flag, dok od belih vina imaju Coquillages i Semillant Blanc, a od crvenih President, Beauvallon, Medallion Cabernet i Siroura S Syrah.
Doručak
je prekrasan uvod u dan uz izbor više tipova hleba, pogača,
palačinki, s definitivno
najzanimljivijim "berberskim hlebom"
- mekan, sočan, blago slankasti ukus,
izgledom poput algi. Kao nasleđe francuskih kolonizatora
kroasani i ostale divote od lisnatog testa ukusni su gotovo kao u Parizu.
NAPOMENA: Živeći
u bitno lošijim uslovima nego Evropljani, domaći
ljudi su verovatno mnogo izdržljiviji na nečistoće
koje za nas nisu bezazlene. Stoga opasnost od trovanja hranom i vodom u Maroku
neprestano preti. Loši frižideri i česte
redukcije struje izuzetno opasnim čine sve što u njima stoji, posebno
sladoled. Mesare i ribarnice na tržnicama frižidere
ni nemaju, već su njihovo meso i riba mamci za
beskonačne rojeve muva. Nesumnjivo je da
se to isto meso i riba kasnije poslužuju i u mnogim restoranima. Voda
iz vodovoda uglavnom nije dobra i njen kvalitet varira, pa je najbolje piti
isključivo flaširanu vodu. Međutim,
ni to nije uvek sigurno. Čest je naime slučaj
da pojedinci zarađuju tako da toče
vodu iz vodovoda u prazne boce koje poslije prodaju turistima. Na pojedinim
fontanama katkad samo na arapskom i eventualno francuskom piše da voda nije za
piće. Zbog
nepažnje, nebrige ili neznanja
marokanskih domaćina europski turisti vrlo često
imaju velikih zdravstvenih problema i neugodnosti tokom putovanja.